zaterdag 7 augustus 2021

ZELFONDERSCHATTING

Arnold van den Berg schreef een reactie op de vorige post in de vorm van een artikel

Denken, voelen handelen vanuit Rust, met name belangrijk in tijden van crisis van angst voor de toekomst, wel zo aanbevelenswaardig. Niet als overlevingsstrategie - natuurlijk, dat ook - maar omdat het zo lekker voelt die rust. Die toestand van de geest, ooit verwoord in de sublieme affirmatie:

Al, wie van dit (reguliere) water drinkt, zal opnieuw dorst krijgen, maar het water dat ik geef zal een bron worden, in die persoon, die opborrelt, ten eeuwig leven.

Eenmaal, die op ‘t spoor, laat je je dat geluk ook door niemand meer afnemen. Niet door de omstandigheden. Niet door de mensen. Niet onder druk van een stringent overheidsbeleid. Van de meerderheid, die het aanhangt, in meerderheid op t punt van de huidige, zo geheten ‘pandemie’, slecht geïnformeerd. Niet ook, onder t angstvisioen van een toekomst, volledig in handen van een kleine elite van technocraten en grootbedrijven, met hun al dan niet verhulde plannen voor een Nieuwe Wereldorde, Wereldregering van veiligheid, de wereldbevolking geperst in één mal. En maar lullen over ‘democratische procesvorming’. Fuck de System, denk ik dan, ouderwets - eind- jaren 60 . Eind jaren 60 las ik ook 1984, Van G. Orwell, alsmede van A. Huxley : Heerlijke Nieuwe Wereld, boeken die bij mij een diepe indruk achterlieten. Van die tijd af aan, ging je de wereld al beetje bij beetje bezien, in t licht van de surveillance maatschappij. In mijn geval, ook een beetje eraan lijden… En navenant, daardoor - noodzakelijkerwijs een geestelijke immuniteit opbouwen. De kennelijke bedoeling van dat alles, in mijn geval.

Probeer ik nu in t heden van beide boeken, 1984 en H.N.W. ofschoon zich afspelend in verschillende milieus de essentie te vatten, wat precies daarin dan op mij zo’n diepe indruk achterliet, dan laat die essentie -ofschoon, de taal mijn ding is- zich toch het best vertalen in een foto. In de toekomstige Nieuwe Wereldorde, onder het verlicht regime van de technologie, zoals beschreven in Huxley’s Heerlijke Nieuwe Wereld, is de beoogde wereldorde een feit en is Everybody Happy en is pijn en lijden weggesneden door de stand van de technologie, dus wie zou daar iets op tegen kunnen hebben ? Maar is daarmee, moet toch de vraag dan luiden -en dat is ook de vraag die Huxley in HNW opwerpt- bij het volledig wegsnijden van die beide laatste vitaliteiten, tegelijkertijd daarmee dan niet ook de intensiteit van ‘t levensgevoel geamputeerd ? Het libido. De spirit. Ik lees die bedenking ook in t stuk van Ad, en dat het nu tijd is zich op die vraag te bezinnen, eer we eerdaags worden geconfronteerd met een voldongen feit. Ik ken het geluk, alleen doordat ik ook de tegenslag meemaakte. En daarin mijn weg zocht. En vond. En triomfeerde. T hoogste geluk: dat vermogen, bij zichzelf, te zien! In de video die ik laatstelijk aanbeval om naar te kijken op Weltschmerz, met als titel : slaafsheid en zelfonderschatting, stelt Pieter Stuurman het heel scherp: De werkelijke pandemie , is gelegen in de zelfonderschatting! Op de kaft van Heerlijke Nieuwe Wereld, de uitgave althans indertijd in mijn bezit, (met de brand van vorig jaar, is ook het boek verloren gegaan) prijkt een perfect lichaam. Bodybuilderachtig, maar toch ook niet Te.

Dit dus, de foto.

Perfect, maar zoals valt te zien, het hart is eruit. Wat dat met vaccineren te maken heeft: alles! Maar dat zie je pas, als je de verbanden gaat zien. (klinkt bijna Cruifiaans). Kanalen, zoals Weltschmerz, Black box. , Blauwe Tijger, De Nieuwe Wereld -in ieder geval, ijveren ervoor : bewustwording van wat er gaande is. Het 2 wekelijkse krantje (heel informatief) Gezond Verstand, gewoon te koop bij Bruna eveneens. Uit de comfort-zone van het grote scherm stappen, de main stream media, de hapklare brokken, opium voor t volk, en de stap maken naar ‘t alternatieve circuit. Zolang die ‘n constructieve rol blijven spelen, en niet door de verleiding van voortdurende groei (die nu geluks-halve gaande is) de machtskaart gaan spelen, weer t oude riedeltje, blijf ik me met hen uitspreken. En een tijdje geleden, dat ook materieel effectueren, door me als betalend lid in te schrijven op een van de platforms, niet moeilijk te raden, welk.

Wat moet je er verder over zeggen?

Niks, gewoon doen.

Anol Berg , van de goede intentie.

‘Leuk’ weetje. Uit : Gezond Verstand, van 28 juli. Twee grote namen uit de popmuziek. Clapton, en Van Morrison met hun muzikaal protest. Clapton, kreeg na toediening van het vaccin, naar eigen zeggen, hevige reacties die 10 dagen duurden. Zes weken later kreeg hij de tweede [AZ] prik, en de reacties waren rampzalig. Afijn, lees zelf maar.

*noot : de afbeelding kan na zekere tijd oplossen, vanuit een commercieel oogmerk, neem ik aan. Men vind hem terug op Google. Advertenties. Heerlijke Nieuwe Wereld.

Geen opmerkingen: